4.Antep Kısa Film Festivali Jüri Üyeleri
Selen Uçer
Selen Uçer Boğaziçi Üniversitesinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO)’da oyunculuğa başladı. Chicago Roosevelt Üniversitesi’nde burslu olarak oyunculuk ve tiyatro alanında yüksek lisans yaptı. Ümit Ünal’ın yazıp yönettiği; ‘Aşk Büyü Vs’ filmindeki rolüyle 2019’da Altın Portakal Film Festivali , 2020’de İstanbul, Ankara ve İzmir Film Festivaleri’nde, 2021’de Siyad ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödüllerini aldı, ‘Ara’ filmindeki rolüyle 2008’de Adana Altın Koza Film Festivali ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü, 2009’da ‘Büyük Oyun’ filmiyle Ankara Film Festivali ‘En iyi yardımcı kadın oyuncu’ ödülü, 2013’de Raşit Çelikezer’in yönettiği, Sundance Film Festivali Uluslararası Yarışmada Jüri Özel Ödülü alan ‘Can’ filmindeki rolüyle 18.Sadri Alışık ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü aldı.
Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu’da 'Cam' oyunundaki rolüyle 2011 Afife Jale ve Direklerarası ‘Yardımcı rolde en iyi kadın oyuncu’ ödüllerini aldı. DasDas Tiyatro’da Firuze Engin’in yazdığı tek kişilik ‘Güle Güle Diva’ yı oynadı. E.Temelkuran’ın ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ adlı aynı isimli kitabında esinlenerek, yazıp, ilk versiyonunda yönettiği oyunla İsmet Küntay ‘En iyi yönetmen’ ödülü alan uçer, oyunun yeni versiyonunda başrollerden birini oynamaya devam ediyor.
‘Karatahta ’‘Evlilik Hakkında Herşey’ ‘Koca Koca Yalanlar‘ ‘Beni Böyle Sev’ ‘Hanımın Çiftliği’ oynadığı TV-dizilerinden bazıları…
4.AKFF Ulusal Kısa Film Yarışması Jüri Üyesi
Mahmut Fazıl Coşkun
2000 yılında belgesel yönetmenliğiyle sinemaya adım attı. 2009 yılında çektiği ilk uzun metraj filmi "Uzak İhtimal” Rotterdam Film Festivali En İyi Film ödülü başta olmak üzere, İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali'nden "En İyi Yönetmen Ödülü" de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. İkinci filmi "Yozgat Blues” San Sebastian Film Festivali’nde dünya prömiyerini yaptı. “Yozgat Blues” Adana Altın Koza ve Malatya Film Festivali’nden “En İyi Film” ve Sofya Film Festivali’nden “En İyi Balkan Filmi” ödüllerini aldı. Dünya prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yapan “Anons” ulusal ve uluslararası festivallerden otuzun üzerinde ödül aldı. 2022 yılında çağdaş sanat belgeseli Crossroads’u yönetti. TABİİ dijital platformu için 8 bölümden oluşan “Derin Mor” dizinin yönetmenliğini üstlendi. 1930’lar İstanbul’unda geçen yeni filmi “Ölüleri Yakma Cemiyeti”nin senaryosunu tamamladı.
4.AKFF Ulusal Kısa Film Yarışması Jüri Üyesi
Uygar Şirin
Uygar Şirin, 1972 yılında doğdu. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. 1993’te “Antrakt” dergisinde film eleştirileri ve sinema yazıları yazmaya başladı. Sinema yazıları daha sonra “Altyazı” ve “Filmartı” dergilerinde yayımlandı. "Sinema" dergisinde “Seyir Defteri” köşesinde yazılar yazdı. Aralarında Manajans/JWT ve Medina Turgul DDB’nin de bulunduğu reklam ajanslarında uzun yıllar reklam yazarlığı, kreatif grup başkanlığı ve kreatif direktörlük yaptı. İlk romanı "Anne Tut Elimi", 2004 yılında yayımlandı. "Büyük Deniz Yükseliyor" ve "Karışık Kaset" yayımlanmış diğer romanları. "Karışık Kaset" ayrıca sinemaya uyarlandı. “Yusuf’un Rüyası: Semih Kaplanoğlu" adlı bir nehir söyleşi kitabı yayımladı. Tamer Baran'la birlikte kaleme aldığı “Karışık Pizza” filme çekilmiş ilk senaryosudur. Daha sonra sinemada “Ses” ve “Annemin Yarası”, televizyonda ise “Poyraz Karayel”, “Anne” ve “Vatanım Sensin” dizilerinin senaryolarına imza attı. “Doğum” ve “Ölüm” adlı, Türkiye'de ve yurtdışında çeşitli ödüller alan iki kısa filmin ortak senarist ve yönetmenliğini Burcu Aykar'la birlikte üstlendi. Anadolu Kültür, UniFilmFest ve Senaryo Yazarları Derneği’nin düzenlediği etkinliklerde senaryo seminerleri verdi.
4.AKFF Ulusal Kısa Film Yarışması Jüri Üyesi
Tuğrul Tülek
Oyuncu, yönetmen, çevirmen, eğitimci ve müzisyen olarak farklı alanlarda kariyerini sürdüren Tuğrul Tülek 1999 yılında Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı Tiyatrosu’nda oyuncu olarak görev almaya başladı. Daha sonra 2002 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oyunculuk Bölümü’nü kazandı ve eğitiminin son yılında değişim öğrencisi olarak Polonya, Varşova’da bulunan oyunculuk okulu Akademia Teatralna Im Aleksandra Zelwerowicza’ya kabul edildi. Türkiye’ye döndüğünde DOT’un seçmelerine katıldı ve “Kürklü Merkür” kadrosuna katıldı. Bu oyundaki performansıyla Afife Tiyatro Ödülü’ne aday oldu. Ardından 10 yıl boyunca oyuncu/yönetmen/çevirmen olarak DOT’ta çalıştı. 2015 yılında “İki Kişilik Yaz” oyunundaki performansıyla “Yılın Erkek Oyuncusu” dalında Tiyatro Eleştirmenler Birliği ve Afife Tiyatro Ödülleri’ni kazandı. 2019 yılından beri kurucusu olduğu YaDa ile müzik yapmaya ve farklı alanlarda üretmeye devam ediyor.
4.AKFF Bölgesel Forum: Senaryo Yarışması Jüri Üyesi
Övgü Gökçe
Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde beş yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı, çok sayıda sinema dersinin yürütülüşünde yer aldı, konferanslara katıldı. Yüksek lisans tezini aynı bölümde devrim sonrası İran sinemasında anlatım üzerine yazdı. Ardından Ohio Üniversitesi Disiplinlerarası Sanatlar Bölümü’nde sinema ve estetik alanında doktora çalışmalarını sürdürdü. Çeşitli üniversitelerde sinema tarihi, görsel kültür, Türkiye sineması ve ülke sinemalarıyla ilgili lisans ve yüksek lisans dersleri verdi. Kurulduğu 2001 yılından itibaren Altyazı Sinema Dergisi ekibine dahil oldu; sinema yazarı, yayın kurulu üyesi ve editör olarak çok sayıda yayında yer aldı. 2011-2023 yılları arasında farklı disiplinlerde sanat programları ve kültürel işbirlikleri geliştirdiği Diyarbakır Sanat Merkezi’nde program koordinatörü ve direktör olarak görev yaptı. Farklı şehirlerde katılımcılarla belgesel fotoğraf ve film projelerini hayata geçiren ve karşılaştırmalı edebiyata odaklanan programlar tasarladı ve yönetti. Altyazı Sinema Derneği’nin yönetim kurulu üyesi olarak görevini sürdürüyor ve dernek bünyesinde üretilen hak temelli sinema projelerinin ve Altyazı seminerlerinin tasarlanmasına katkı sağlıyor. İlgilendiği alanlar arasında ülke sinemaları, melodram, film estetiği, belgesel sinema, deneysel sinema ve video-denemeler var.
4.AKFF Bölgesel Forum: Senaryo Yarışması Jüri Üyesi
Senem Birlik
1992 yılında İzmir’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık-Dramaturji Anasanat Dalı’ndan mezun oldu. “Pencereler” isimli ödüllü oyunu 36. Uluslararası İzmir Tiyatro Günleri’nde sahnelendi. Uluslararası bir bağımsız tiyatro olan GalataPerform’da festival koordinatörlüğü ve metin yazarlığı yaptı.
Ibsen ödüllü oyun yazarı Fredrik Brattberg’in yazdığı, Habitus Kitap tarafından yayınlanan “Eve Dönüşler” ve “Annenin Çocuğunun Babası” adlı iki tiyatro oyununun redaktörlüğünü yaptı. Kültüral Performing Arts yapımı birçok tiyatro oyununun dijital çekimlerinde, Goblin Agent bünyesinde, yönetmen yardımcısı olarak yer aldı.
24. İstanbul Tiyatro Festivali’nde online prömiyer yapan ve yurt dışında Edinburgh Fringe Festivali, Voila! Avrupa Tiyatro Festivali gibi festivallerin dijital seçkisine giren ve dijital gösterimi halâ devam eden “Terk Edilmiş Kıyılar//Negatif Fotoğraflar” oyununun sahne amirliğini üstlendi.
Bugün halâ Ay Yapım’da Drama Geliştirme Editörü ve Senarist olarak çalışan Birlik, son olarak başrollerini Kerem Bürsin ve Hafsanuz Sancaktutan’ın paylaştığı, yirmiden fazla ülkede aynı anda yayınlanan “Ya Çok Seversen” adlı televizyon dizisinin senaristliğini yaptı.